+2 professionaliserer unge arkitekter

45 unge arkitekter deltog, da +2 fik sin spæde start som pilotprojekt i 2016. Tre af dem er fra Dorte Mandrup Arkitekter. Og her er både tegnestue og deltagere meget begejstrede for uddannelsen.

Af Cecilie Frydenlund Nielsen

Efter en succesfuld start som pilotprojekt blev +2 et fast efteruddannelsestilbud for unge arkitekter, der søger tegnestuevejen, fra udgangen af 2017. Hos tegnestuen Dorte Mandrup Arkitekter har de været begejstret for forløbet og opfordrer de unge arkitekter til at deltage i uddannelsen.

"Jeg synes, at det er fantastisk godt skudt i gang, og det ser ud til, at det er et forløb af høj kvalitet. Der er gået rigtig mange år med at diskutere den her overbygning, så jeg bakker meget op om projektet. Alle unge arkitekter burde i virkeligheden begynde på +2,” siger Dorte Mandrup, arkitekt MAA og indehaver af Dorte Mandrup Arkitekter. Tegnestuen har bakket op om projektet fra begyndelsen og har i dag flere unge arkitekter tilknyttet det permanente +2 forløb.

Arkitekt MAA Astrid Phillipsen Bak er én af de arkitekter, som deltog i pilotprojektet. Hun mener, at forløbet har givet hende et bedre kendskab til det at drive en tegnestue og et mere indgående indblik i, hvordan man arbejder med og omkring arkitektur som professionel. En viden man har brug for, når man træder ind på en tegnestue for første gang som ung arkitekt.

"Jeg valgte at deltage på +2, fordi jeg synes, at det er relevant for en ung arkitekt som mig at få et større kendskab til tegnestuen. Som nyuddannet arkitekt kommer man ofte direkte ind på et projekt, som ikke nødvendigvis er i opstartsfasen, og så er det rart med et forløb, hvor man får en nogenlunde kronologisk og logisk gennemgang af de forskellige faser i byggeriet, byggeriets parter, og det der ligger bag projekter generelt,” fortæller Astrid Phillipsen Bak, arkitekt MAA.

Kobler teori til virkelighed
Noget af det, der gør +2 uddannelsen unik, er den tætte relation mellem teori og praksis. Gennem hele det toårige forløb har deltageren tilknyttet en mentor fra egen tegnestue, som man kan spare med undervejs og løbende diskutere projekterne med.

"+2 er en professionalisering. Det, som foregår i undervisningen, er meget direkte oversætteligt i forhold til det, der foregår på tegnestuen, og det, synes jeg, er enormt relevant,” siger Dorte Mandrup.

Astrid Phillipsen Bak er enig:

"Det er også det, der er så fint ved forløbet. At man har en mentor fra sin egen tegnestue tilknyttet, som man kan diskutere det projekt, man er på, med. På den måde får man også et meget bredere kendskab til den tegnestue, man er på,” siger hun.

"Det virker som om, at de unge arkitekter, vi har på uddannelsen, virkelig er engagerede og føler, at de får noget ud af undervisningen og de opgaver, de laver,” tilføjer Dorte Mandrup.

Hun mener, at arkitektuddannelsen har savnet en overbygning, som man for eksempel ser det med RIBA Part III og andre autorisationsforløb, der på kort tid skærper unge arkitekters viden og praksiserfaring.

"Man har jo altid diskuteret, hvor erhvervsorienterede arkitektskolerne skal være. I min optik er det allervæsentligste, at man på skolerne lærer om metode. Det er ikke særlig relevant at prøve at skulle forestille sig, hvordan det er i det virkelige liv, og man kan heller ikke nå det på de fem år", siger Dorte Mandrup og fortsætter:

"Arkitektuddannelsen har altid savnet en overbygning. Arkitektfaget spænder bredt, og det kræver en enorm indsats at professionaliserer sig. Derfor er det så relevant med en overbygning som +2, hvor man rent faktisk er ude i virkeligheden og møder bygherrer og samarbejdspartnere, hvor det ikke er et tænkt eksempel. Der har man som ung arkitekt enormt meget brug for støtte, og tegnestuerne kan jo ikke nå at lave deres egne små skoler, som oplærer de unge arkitekter".

Det næste +2 forløb begynder i begyndelsen af februar 2019. Tilmelding skal ske inden onsdag den 19. december 2018.

Læs mere om +2 her.

For mere info kontakt: