Det mener Arkitektforeningen om regeringens ”ghetto”-strategi

Regeringen har nu præsenteret deres såkaldte ”ghettostrategi”.  Ghettoen tilbage til samfundet – et opgør med parallelsamfund i Danmark.

Strategien giver en række bud på indsatsområder i kampen for at gøre udsatte boligområder til velfungerende bydele, og indgår i forhandlingerne om Boligforlig 2010, der netop er afsluttet på Christiansborg.

Herunder kan du læse Arkitektforeningens reaktion på 5 af i alt 32 punkter i regeringens strategi:

Boligsocial indsats
Landsbyggefondens mulighed for at yde støtte til en boligsocial indsats i udsatte boligområder videreføres i de kommende boligforhandlinger. Regeringen vil arbejde for, at der afsættes en ramme til en boligsocial indsats.

Arkitektforeningen mener:
Det er afgørende for en bæredygtig indsats i de udsatte boligområder, at Landsbyggefondens midler fredes til dét, de er tiltænkt - nemlig at løse de mange renoveringsopgaver, så bebyggelserne kan udvikle sig tidsvarende og bibringes nye værdier.

I dag finansieres en række boligsociale tiltag af lejernes opsparede midler i Landsbyggefonden. Fra 2006 og frem til 2015 er der afsat 1,2 milliarder kroner af beboernes opsparing til socialt arbejde. For de penge kunne man renovere et område som Gellerupparken tre en halv gange.

Det sociale arbejde er en statslig, velfærdsopgave – ikke en opgave for Landsbyggefonden.

Ordet "ghetto" stammer fra 1500-tallet, og kommer fra et område i Venedig, hvor alle jøder skulle bo. Der var en mur omkring og porten blev låst om aftenen. Beboerne i ghetto havde ikke de samme borgerrettigheder som byens andre borgere, og de betalte højere skat.

I dag er situationen, at en million af samfundets fattigste borgere i praksis skal betale den sociale indsats i deres boligkvarter fra deres egen opsparing - Landsbyggefonden. Det svarer til en ekstraskat. Eller til at et socialt projekt i Gentofte blev betalt via udskrivning i folks friværdi.

Strategisk nedrivning af boligblokke
Regeringen vil arbejde for, at der afsættes en ramme på en halv mia. kr. i Landsbyggefonden i 2011-2014 til nedrivninger i udsatte boligområder.

Arkitektforeningen mener:
Bulldozere skaber ikke en bygnings- og bebyggelsesmæssig udvikling i nedslidte og stigmatiserede bebyggelser. Nedrivning af bygninger eller bygningsdele kan være en komponent  i en samlet renovering og udvikling af en bebyggelse som en del af en arkitektonisk helhedsplan under forudsætning af, at det tilfører den resterende bebyggelse ny værdi og ikke blot resulterer i, at der bliver mindre af den.

Omdannelser i de udsatte boligområders arkitektur skal foregå på et fagligt grundlag og tage udgangspunkt i den konkrete bebyggelse – hver gang.

Arkitektforeningen vil således opfordre regeringen til at lade fagfolk og boligselskaber vurdere, hvordan der konkret kan skabes størst mulig ny værdi i de enkelte bebyggelser og øremærke den ønskede halve milliard til ”særlig innovatiov bebyggelsesudvikling” fremfor ”nedrivning”.  Så kan boligforeninger og fagfolk nemlig spille på hele klaveret – ikke blot sidde med fingeren på en enkelt tangent.

Fra ”ghetto”  til attraktiv bydel
Regeringen vil arbejde for, at der i Landsbyggefonden etableres en pulje på 150 mio. kr. årligt, hvorfra der, som led i en godkendt helhedsplan, kan ydes støtte til infrastrukturændringer, der sigter på at integrere ghettoområderne med det omkringliggende bysamfund.

Arkitektforeningen mener
Det er vigtigt at integrere de udsatte boligområder med omkringliggende bydele gennem udvikling af infrastrukturen. Det kan være i form af bedre adgang til det offentlige transportnet eller nye cykel- og gangruter. Det skal være nemt, billigt og bæredygtigt at bevæge sig til og fra boligområderne, ligesom det skal være nemt, billigt og bæredygtigt at bevæge sig rundt i byen i det hele taget. Det er bare ikke en opgave, der kan parkeres hos lejerne i udsatte boligområder .

Forbedring af infrastruktur i byer og forstæder bør fortsat være en kommunal, regional og statslig opgave.

Blandede ejerformer og blandet beboersammensætning
Regeringen foreslår en ny samlet salgsordning, der giver mulighed for salg af blokke til fx privat udlejning, andelsboliger eller erhvervslejemål samt giver mulighed for, at et provenu ved salg af blokke og byggegrunde kan indgå som finansiering i en godkendt helhedsplan for området. Regeringen vil samtidig forenkle reglerne for salg af enkelte boliger.

Arkitektforeningen mener
Det er en god idé med blandende ejerformer og en differentieret beboersammensætning. Men det kræver, at de beboere der flytter ud i denne proces, har et sted at tage hen. Som det er nu, har offentlige myndigheder stor indflydelse på, hvem der bor i de udsatte boligområder. Når kommunerne skal anvise en borger til en bolig, anvises der næsten udelukkende til almene boligforeninger.

Gennem  de sidste 10 år har kommunerne solgt ud af deres boligejendomme og det betyder, at presset på de almene boligforeninger er steget. En ny samlet salgsordning bør ledsages af  krav om en differentieret anvisningsstrategi. Dette kunne f.eks. sikres gennem anvisningsret til private udlejningsejendomme.

Renoveringer
I de kommende boligforhandlinger vil regeringen søge at få afsat en investeringsramme til renoveringer i Landsbyggefonden.

Arkitektforeningen mener
Det er af afgørende betydning for en vellykket udvikling af  nedslidte og stigmatiserede boligområder, at Landsbyggefonden sikres råderet over sine egne midler, således at den nødvendige renovering kan igangsættes. Renoveringskøen er for nuværende på godt 8 milliarder kroner.

Læs hele strategien på Socialministeriets hjemmeside