Akademisk Arkitektforening

Hvem løb med Store Arne og Lille Arne?Lundgaard & Tranberg Arkitekter blev fredag den 21. januar hædret med prisen Årets Arne for ”Guld/Sort/Grøn Trilogien” – Tietgenkollegiet, Skuespilhuset og SEB Bank – tre nye landmarks, der er med til at højne arkitekturen i København. Årets Lille Arne gik til Gottlieb Paludan Arkitekter og Risø-DTU for Green Power Island, et projekt om lagring af vindmøllestrøm via vandkraft. 


Årets Arne
Årets Arne gik i år til Lundgaard & Tranberg Arkitekter for deres ”Guld/Sort/Grøn Trilogi”, som markerer sig stærkt tre forskellige steder i byen med Tietgenkollegiet i Ørestaden, Skuespilhuset i City og SEB Bank ved Københavns Havn.  Det var 5. gang Årets Arne Award, opkaldt efter arkitekten Arne Jacobsen, blev uddelt af Arkitektforeningens Lokalafdeling København for at hædre de mennesker, der driver København fremad og som påvirker byens ånd i en positiv retning. Og vinderen af Årets Arne fik flg. ord med på vejen:

"Med Tietgenkollegiet, Skuespilhuset og SEB Bank viser Lundgaard & Tranberg Arkitekter, at de befinder sig i forreste række, når det gælder om at højne arkitekturen i København på en måde, som vil give genlyd langt udover vores generation. De tre bygningsværker vækker ikke alene arkitekters interesse, men også den almene danskers interesse for arkitektur.

De drager os ind imod sig med deres underfundige og raffinerede udtryk, der karakteriserer såvel bygningernes indre som ydre (by)rum og med den magi, som opstår i samspillet mellem de rå, simple materialer og de mere eksklusive."

”For os er en kollegial anerkendelse noget meget vigtigt og betydningsfuldt - vi er utrolig glade for den påskønnelse og opbakning Store Arne er til tegnestuen,” siger arkitekt MAA Lene Tranberg, partner hos Lundgaard & Tranberg:

”De tre udvalgte projekter er alle projekter som er skabt ud fra en stærk vision om at forandre byen. Vi har i alle tre projekter fået mulighed for at demonstrere en af vores mærkesager; nemlig at arkitektur er et offentligt anliggende - at byggeri ikke kun angår dets ejere og brugere, men også de mange der bor og færdes omkring det; altså os alle.

Når der bygges nyt tager man noget væk fra stedet. Derfor vil vi altid tilstræbe, at der tilføres mere og andet end blot den snævre opfyldelse af byggeprogrammet - at det undersøges hvordan stedet og omgivelserne kan gives ny betydning, nyt liv til glæde for flest muligt - til at fremme det vi alle drømmer om: den gode, mangfoldige by med plads til alle.

Man kan betragte denne opgavetilgang som et fokus på miljø, æstetik og social bæredygtighed; vi ser det nok blot som almindelig arkitektfaglig ansvarlighed og en indbygget del af vores designfilosofi.”Lille Arne

Årets Lille Arne gik til Gottlieb Paludan Arkitekter og Risø-DTU for Green Power Island med et projekt der handler om lagring af vindmøllestrøm via vandkraft. Arkitektforeningen Københavns begrundelse for at give Årets Lille Arne til Green Power Island lød:

"I vores evige debat om verdens energiforbrug har Green Power Island formået at skabe og på enkel vis formidle et projekt, som optimerer brugen af miljørigtig energi – og som samtidig er tænkt ind i en brugbar arkitektonisk helhed. Prisen gives til projektet for dets helt enkle innovative slagstyrke og for det vigtige samarbejde mellem ingeniør og arkitekt.”

Arkitekt MAA Jesper Gottlieb, partner i Gottlieb Paludan Arkitekter siger om prisen og projektet:

”Green Power Island er udtryk for en ambition om at udnytte hele spektret af arkitektkompetencer og deltage aktivt i udformningen af verdens grønne fremtid. Projektet har vakt genklang langt ud over landets grænser og har ført til nye samarbejdsrelationer både i Danmark og internationalt. Dette skyldes ikke mindst det frugtbare samarbejde med forskere fra Risø DTU.

Vi er meget glade for at modtage Lille Arne-prisen for vores Green Power Island-projekt. Det er altid dejligt med anerkendelse fra fagfæller og det gælder ikke mindst når man bevæger sig i periferien af traditionelt arkitektarbejde. Lille Arne-prisen virker som yderligere motivation til det fortsatte samarbejde med Risø og andre danske og udenlandske partnere om Green Power Islands fremtidige realisering.”

Læs mere:
Lundgaard & Tranberg Arkitekter


Gottlieb Paludan Arkitekter

Fotos: SEB Bank: fotograf Adam Mørk.
Green Power Island- China: Gottlieb-Paludan Arkitekter.

Fakta:
Årets Arne Award blev indstiftet i 2007 af Arkitektforeningens Lokalafdeling København.  Prisen er en statuette i akryl, præget med arkitekten Arne Jacobsens ansigt. Tidligere prismodtagere er blandt andre tidligere kulturminister Brian Mikkelsen for Arkitekturpolitikken, det britiske arkitektfirma Foster + Partners for deres bud på et tårn til Tivoli og projektet "Under opførelse" med bygge-billboards i det Københavnske byrum, skabt af de unge arkitekter Saskia Peinow, Kristine Sundahl og Kalle Jørgensen. 

Kontakt:
Anne-Marie Gregersen
Arkitektforeningen
E: amg@arkitektforeningen.dk 
T: 3085 9000
 

Kommentarer

Kommentatorens hjemmeside John Gibler
ons, 26/01/2011 - 11:10

Lidt uforståeligt at "Green power island" bliver prisbelønnet, når danske ingeniører allerede i 2009 pillede projektet fra hinanden som værende urealistisk, alt for dyrt og ikke kommercielt eller "grønt" bæredygtigt.

Kommentatorens hjemmeside Louise Lybye
lør, 29/01/2011 - 19:14

Det er for visionen omkring projektet samt for at fremme samarbejde ml. arkitekter og andre naturvidenskabstunge faggrupper, at vi har tildelt prisen til Green Power Island.
Men kom gerne med noget dokumentation - så får jeg Gottlieb og Paludan samt Risø til at komme med deres input.

Kommentatorens hjemmeside Sten Sødring
ons, 02/02/2011 - 08:50

Offentliggørelsen af visionen for Green Power Island i november 2009 affødte en spændende og vidtrækkende debat i forskellige medier. Ingeniøren bragte en kritisk artikel om konceptet d. 19. november 2009 og den blev efterfulgt af nogle dages heftig aktivitet på samme medies debatside. Her fremkom en del indlæg som var enige i artiklens kritiske vinkel, nogle som var mere positive og en del som debatterede fremtidens energiforsyning og behovet for energilagring mere generelt. At hævde at 'danske ingeniører' har pillet projektet fra hinanden må derfor siges at være lidt af en tilsnigelse - med mindre der er kritik, vi ikke kender til?

I den videre udvikling af Green Power Island - som foregår sammen med partnere fra en række lande - indgår energi- og konstruktions- ingeniører, eksperter i vandbyggeri, maringeologer, biologer, forskningsinstitutioner og energiselskaber. Projektplanerne for dette arbejde beskriver grundige vurderinger af alle de forhold, som berøres i den nævnte kritik - og mange flere.

Så i tilgift til os selv og Arkitektforeningen i København findes der adskillige andre fagfolk, som anser Green Power Island for at være et koncept, der er værd at interessere sig for - og endda udvikle og undersøge yderligere.

Med venlig hilsen
Sten Sødring, Gottlieb Paludan
Allan Schrøder Petersen, Risø DTU