Akademisk Arkitektforening

Inger Exner – og Johannes Exner posthumt – modtager Arkitektforeningens ÆresmedaljeArkitektforeningen fejrer to af arkitektfagets store skikkelser med festforelæsninger og overrækkelsen af Æresmedaljen.


Fredag den 6. april, kl. 14-18 i Koldinghus Slotskirke, hvor kulturminister Mette Bock vil være til stede for at overrække Æresmedaljen.
Arrangementet er kun åbent for medlemmer af Arkitektforeningen samt særligt inviterede.
Se programmet her

Tilmeld dig her
Senest den 22. marts 2018.

Det er især kirkebyggeriet og restaurering ægteparret er kendt for, blandt andet Sankt Clemens Kirke i Randers og restaurering af Koldinghus, der blev præmieret med Europa Nostra prisen og som i dag betragtes som et hovedværk i dansk og international restaureringsarkitektur.

Inger Exner har sammen med sin nu afdøde mand, Johannes Exner, givet os noget af den fineste bygningskunst vi ejer. Hun har vist at man godt kan være moderne, sågar radikalt moderne, men samtidig skabe sanselige rum uden distance til hverdagslivet. Hos Inger og Johannes Exner har hvidmalede gipsplader altid været bandlyst. Ingen glatte inddækningsplader har fået lov at skjule de basale byggematerialers iboende kvaliteter. Mursten og mørtel, gerne groft opmuret. Træværk udført på træets præmisser, uden skruer og beslag. Beton med indtagende taktile overflader. Støbejern der kan meget mere end at bære. Det er et gennemgående træk ved Inger og Johannes Exners arkitektur, at materialerne er blevet behandlet, som var de besjælede.

Mesterværker spredt over hele landet
Det er den ekstraordinære omsorg for detaljen, der gennemstrømmer Exner parrets enestående værkproduktion. F.eks. Nørrelandskirken i Holstebro, Islev Kirke, Hald Ege Kirke ved Viborg, Nørre Uttrup Kirke i Nørre Sundby, Sædden Kirke i Esbjerg, Elsted Sognegård, Opstandelseskirken i Albertslund eller den poetiske betonkirke i Gug ved Aalborg. Eller tag ind og se på Trinitatis Sognegård ved Rundetårn i København eller gå en tur forbi den fint detaljerede Bruuns Bro i Aarhus. Alle sammen mesterværker spredt over landet, som er blevet beriget af Inger Exners blik for detaljen og hendes nidkære kamp for sanseligheden og det kunstneriske niveau.

Om æresmedaljen
Det er medlemmer af Arkitektforeningen, der indstiller fagfæller til medaljen. Modtagere af medaljen bliver samtidig udnævnt som æresmedlemmer af Arkitektforeningen. Sidste gang hæderen blev uddelt, var i 2017 til Bjarke Ingels. Blandt andre tidligere modtagere er berømte arkitekter som Vilhelm Lauritzen, C.F. Møller, Arne Jacobsen og Ludwig Mies Van der Rohe.

Om Inger og Johannes Exner
Arkitekterne Inger og Johannes Exner
http://ingerogjohannesexner.dk/

Køb Thomas Bo Jensens monografi om Exner i Arkitektens Butik (rabat til arkitekter MAA). 

Foto: CHR. IV's Kirke, Koldinghus. Fotograf: Ernst Kallesøe

Type: 
Legater/ priser
Dato: 
Fre, 06/04/2018
Tidspunkt: 
Kl. 14-18

Kommentarer