”You had me at Kreative Videnvirksomheder”

Creative Director hos MovieStarPlanet, Bjarke Brint, kalder sig selv for ”en kreativ nomade af natur”, og for Bjarke har Arkitektforeningens efteruddannelseskursus ”Ledelse i kreative videnvirksomheder” været en sand øjenåbner i forhold, den kommercielle side af lederrollen –   med årsregnskaber og budgetter som kreative discipliner, der kan bruges strategisk og analytisk.

Af Anne-Marie Bendix Gregersen

Computerspilsbranchen er en forholdsvis ung branche, som man selv kan være med til at forme, og det synes production designer hos MovieStarPlanet, Bjarke Brint simpelthen er sindssygt spændende. For der sker hele tiden ændringer i markedet og de teknologier, virksomheden arbejder med, og som leder skal han hele tiden være agil og omstillingsparat. Men samtidig kræver det i udstrakt grad, at du har professionel ballast, og det er her Arkitektforeningens Efteruddannelse kommer ind i billedet med LKVV som det unikke svar på et kursus for ledere i de kreative brancher. Det mener Bjarke Brint (42 år), der har en bachelor fra Kunstakademiets Arkitektskole og overbygning som production designer på Danmarks Designskole.

Hvorfor valgte du LKVV fremfor en af de mange andre lederuddannelser i udbud?
”Jeg havde shoppet ret grundigt efter den rette lederuddannelse, inden jeg var helt solgt til LKVV. For det første fordi der var tale om en lederuddannelse målrettet kreative brancher: You had me at Kreative Videnvirksomheder! For det andet fordi LKVV også omfattede en professionalisering af forretningsdelen og en kommerciel værktøjskasse.”

Bjarke har altid beskæftiget sig med kreative produkter –  fra tegnefilm over film og tv til grafisk design og illustration – og de seneste 6 år har han arbejdet med computerspil, først på DR og siden hos MovieStarPlanet, der udvikler sociale spil til børn i målgruppen 8-13 år.

I hvor høj grad matchede LKVV dine forventninger?
”Jeg er nok lidt af en kreativ nomade af natur, og jeg bevæger mig gerne ud i nye udfordringer og brancher. Men et fællestræk ved de jobmæssige græsgange, jeg har bevæget mig ud ad, har været et skabende og kreativt fokus. Jeg får aldrig et guldur noget sted for 50 års lang og tro tjeneste – jeg vil ud på dybt vand og arbejde med besværlige (læs: kreative) mennesker og hjælpe dem til at blive deres bedste versioner af dem selv – skabe rammerne for succesfuld samskabelse mellem forskellige personligheder og fagligheder. Derfor var det vigtigt for mig, at lederkurset ikke var for branchetungt.
Og for resten fik jeg rigtig god sparring fra vores HR-konsulent, som først var lidt skeptisk over for manglende ECTS-point og nok havde forestillet sig, at jeg skulle have en mere klassisk efteruddannelse i for eksempel systemisk ledelse. Men efter at hun havde læst programmet mere grundigt igennem, vendte hun på en tallerken og sagde, at LKVV var som skræddersyet til mig og vores firma.

Det var vigtigt for mig, at der også var et kommercielt aspekt, så det var en stor betryggende faktor, at LKVV blev udbudt i samarbejde med nogle tunge kræfter fra CBS. Da jeg gennemførte uddannelsen, havde jeg ikke budgetansvar, men jeg havde ambitioner om at komme mere ind i den del af ledelsesarbejdet, så det var virkelig vigtigt og meget spændende at lære om, hvordan man kan arbejde strategisk med budgetter. Kurset var bygget op om forskellige ledelsesmæssige aspekter, som samlet har givet mig en selvsikkerhed og en selvforståelse som leder – og lært mig mine styrker og svagheder at kende.”

Hvad er det vigtigste, du som leder i computerspilsbranchen har fået med hjem fra LKVV-kurset?
”Undervisningen opdelt i moduler var en fin blanding af inddragende undervisning, rollespil, inspirerende foredrag og oplæg, hjemmearbejde samt cases fra vores respektive professionelle virkeligheder.

Det kommercielle modul var dér, hvor jeg var mindst på hjemmebane, og på mange måder også dér, hvor jeg rykkede mig mest. Det var en absolut øjenåbner at få kendskab til, hvordan noget så tørt og kedeligt som årsregnskaber og budgetter faktisk kan være en kreativ disciplin, som kan bruges strategisk og analytisk.

De procesværktøjer, vi blev undervist i, er en kæmpestor hjælp for mig som leder, både når hovedet skal holdes koldt i tilspidsede situationer, og når der er brug for sparring –  både op, ned og vandret i organisationen. Jeg er rigtig mange gange vendt tilbage til flere af værktøjerne, når givne situationer opstod, og jeg har især været glad for at introducere dem for mine kolleger i mellemledergruppen og oplevet, at de har taget værktøjerne til sig.

Modulet omkring det personlige lederskab var en nærmest terapeutisk oplevelse, hvor jeg fik et 360 graders blik på mine styrker og svagheder som leder. Det var bestemt også en positiv overraskelse, som har styrket min ’self-awareness’. Ligesom kursets fokus på Emotional Intelligence og de ’bløde’ værdier, man som moderne ’servant leader’ også skal kunne mestre i kombination med de mere traditionelle hårdere lederegenskaber.
Business casen, som vi afsluttende blev eksamineret i, har været et enormt godt værktøj for mig at vende tilbage til, da mange af de analyser og betragtninger jeg gjorde mig sagtens kan tilpasses mine nye udfordringer.”

LKVV starter nyt hold den 17. januar 2018, læs mere og tilmeld dig her