planlov

Arkitektforeningens bemærkninger til høring om modernisering af planloven

I sommeren indgik regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti en aftale om ”Et Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet”. Aftalen blev i efteråret udmøntet i et udkast til lovforslag, som Arkitektforeningen har været høringspart på.

Bliver København en by for de rige?

Efter et tiår med bred anerkendelse af Københavns arbejde for at udvikle en by for de mange, er flere begyndt at ytre bekymring for nye tendenser. Byen er ved at blive for dyr at bo i, og der savnes politiske tiltag, der kan sikre boliger til flere indkomstgrupper. Dagbladet Information tog i en artikel den 13. juli problemstillingen op med Arkitektforeningens direktør, Jesper Pagh, som hovedkilde.

Det lykkedes! Planloven blev fornuftig

Regeringen lagde i juni sidste år op til en grundig behandling af planloven. Siden da har Arkitektforeningen arbejdet benhårdt for at påvirke forhandlingerne i en retning, der blandt andet kan give en balanceret udvikling af landdistrikterne, tilgodese både de mindre handlende og de almene boliger og skabe fri og lige adgang til vores kyster. Arbejdet har båret frugt. Regeringen indgik forlig med S, DF og K lige før Folketingets sommerferie.

REGERINGEN HAR LYTTET: STOR ROS TIL NY PLANLOV

Arbejdet på at skaffe Danmark en ny planlov, der styrker vækst, trivsel og velfærd i by og land har båret frugt.

Udpluk fra planlovsaftalen

I dag indgik regeringen, Socialdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti en længe og med spænding ventet planlovsaftale. Hele aftaleteksten findes her. Det følgende er et udpluk af relevante passager

Planløs vækst?

Samtalen, der forstummede

"Den institutionaliserede og højt besungne samtalekultur er ved at forstumme og blive erstattet af en ideologisk kultur, hvor en siddende mindretalsregering træffer beslutninger ud fra forgodtbefindende."

Debatindlæg bragt i Weekendavisen 1. april 2016 af Natalie Mossin og Peter Thorsen, hhv. formand og næstformand for Arkitektforeningen

Megabutikker vil dræbe byerne

"De eneste, der vinder på etablering af megabutikker, er deres aktionærer. Købstæderne og landsbyerne står derimod tilbage som taberne, og den eneste vækst de vilopleve, er i antallet af fraflytninger og ophørsudsalg."

Hypermarkeder vil slå tænderne ud af bymidter

"Det eneste, vi med sikkerhed ved om etablering af hypermarkeder er, at det vil flytte omsætning fra bymidter og små samfund og ud til omfartsvejen ved de største byer."