Ny arkitektskole i Aarhus

Vinderne af idékonkurrencen om ny arkitektskole i Aarhus er fundet

Blandt 230 forslag fra deltagere i 47 lande har en enig dommerkomite nu udpeget tre forslag som vindere i konkurrencen om den nye arkitektskole på Godsbanearealerne i Aarhus. Yderligere 12 forslag har modtaget et indkøb.

Ingen af de tre vinderforslag vil blive bygget i sin rene form men vil dermod fungere som inspiration for et nyt program til den efterfølgende projektkonkurrence, som udskrives senere på året.

De tre ligestillede vindere af idekonkurrencen, hvoraf to er endnu helt nye navne, bliver blandt de i alt seks, der skal deltage i den endelige konkurrence om at tegne den nye arkitektskole.

De tre vindere er:

• Atelier Lorentzen Langkilde (DK)

• Brian Vargo, Jonas Nielsen & Mathias Palle (DK)

• Erik Giudice Architects (SE/FR)

'An open frame for architecture' af Atelier Lorentzen Langkilde (DK)
Projektet er udformet med intention om at maksimere interaktionen med omgivelserne. Områder som 24-timers aktivitet, som fx arbejdsstudierne, er placeret i stueplan, mens øvrige funktioner befinder sig længere oppe i bygningen.

Bygningens indre er organiseret omkring tre mindre huse, som kan skabe mere intime rumligheder. De indre huse bindes sammen af et åbent galleri, der spændes ud over hele bygningens grundplan. Konceptet i forhold til situationsplanen skal forstærkes og udvikles, men det overbevisende bygningsmæssige greb vurderes imidlertid så stærkt, at planen vil kunne tåle denne bearbejdning

'A-LAB' af Brian Vargo, Jonas Nielsen & Mathias Palle (DK)
Forslaget er udtænkt som et laboratorium for studerende og lokalsamfundet, hvor selve skolen udgør en åben ramme for eksperimentet. Bygningen udformes som en rå industriel bygning med åbne planer, højt til loftet og store mængder naturligt lys. Den brydes ned i mere overskuelige rumlige forløb med muligheden for at skabe større og mindre enheder, der kan understøtte organisatoriske eller arbejdsmæssige behov.

”Bygningen har en noget anonym karakter, men har utrolig mange kvaliteter – særligt organisatorisk – som kan videreudvikles,” står der i dommerbetænkningen. Og endvidere: ”Forslaget A-Lab kan helt klart udvikle sig til en bæredygtig arkitektskole. Den fremstår overordnet som en interessant anatomisk løsning i forhold til de muligheder, som ligger i en fremtidig arkitektuddannelse.”

'Open Campus' af Erik Giudice Architects (SE/FR)
Forslagets hovedide udgøres af en ”pædagogisk værktøjskasse”, som er inspireret af stedets industrihistorie. Bygningen er placeret tæt på Katapult Teatret og Godsbanens kulturcenter for at styrke livet i området. Strukturen er udformet til at understøtte de studerendes arbejde via et fleksibelt rumdesign, de studerende selv kan medvirke til at transformere. Samtidig kan bygningen danne rammer for udadvendte events med store skydedøre, der gør det muligt at åbne skolen mod omgivelserne.

I dommerbetænkningen fremhæves forslaget blandt andet for at illustrere ”en tydelig og overbevisende placering i den offentlige kontekst".Den konceptuelle tilgang er tanken om den kommende skole som en tool box – en åben struktur - som på mange måder er generel og giver mulighed for foranderlighed.

Indkøb
Bogle Architects / Jwh + Vesthardt Arkitekter / Op / Padilla Nicas Arquitectos / Aart Architects / Effekt + K. Lindhart Weiss / Atelier Cmjn / Matters / Pablo Pita Architects / Taller 301 / Jaja Architects.

Et skridt i retning af en ny arkitektskole*
Idekonkurrencen er et vigtigt skridt i retning af en ny arkitektskole i Aarhus. Den nuværende skole fik oprindeligt adresse på Nørrebro i Aarhus, indtil man havde fundet en egnet placering til en ny. Der skulle gå 50 før det lykkedes. Fremtidens arkitektskole i Aarhus vil blive opført på Godsbanearealerne nær kulturhus og teater. Den internationale idekonkurrence blev gennemført for at undersøge placering og udformning forud for det endelige program.

Tre konsortier forhåndsinviteret til den endelige konkurrence
Den åbne idékonkurrence er kun første led i processen mod en ny skole. Forud for konkurrencen blev tre konsortier prækvalificeret til den endelige projektkonkurrence, som nu følger. Sammen med de tre vindere fra den åbne konkurrence skal de konkurrere om at tegne det endelige byggeri ud fra det program, som bliver til på baggrund af resultaterne af idekonkurrencen og en brugerinddragelsesproces, der finder sted i perioden mellem de to konkurrencer.

De tre konsortier, der blev prækvalificeret er BIG i samarbejde med Transform, Rambøll og SLA. Franske Lacaton & Vassal udgør det andet konsortie i samarbejde med Powerhouse Company og Kristine Jensens Tegnestue. Tredje og sidste hold er japanske Sanaa i samarbejde med B+G Ingenieure og Sasaki and Partners.

Konkurrencen om udformningen af den endelige bygning forventes igangsat i sensommeren 2016.

Arkitektforeningen har fungeret som ad hoc-rådgiver igennem hele processen.